Klasa czystości

Z Encyklopedia pneumatyki
Wersja Artur (dyskusja | edycje) z dnia 14:00, 1 kwi 2014

(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)

Jest to umowne oznaczenie cyfrowe, zawierające informacje o stężeniu trzech głównych rodzajów zanieczyszczeń: ciał stałych, wody i oleju w sprężonym powietrzu. Stosowane oznaczenie, wg ISO 8573-1, składa się z trzech cyfr, które określają:

  • klasę zanieczyszczeń substancjami stałymi
  • klasę zawodnienia
  • klasę zaolejenia

Jeżeli klasa któregokolwiek z zanieczyszczeń nie jest określona, to odpowiednia cyfra jest zastąpiona poziomą kreską.

Poniżej przedstawiona jest tabela określająca klasę.

Klasa Max wielkość elementów stałych (µm) Max stężenie elementów stałych $ (\frac{mg}{m^3}) $ Woda - max punkt rosy (°C) Max stężenie oleju $ (\frac{mg}{m^3}) $
1 0,1 0,1 -70 0,01
2 1 1 -40 0,1
3 5 5 -20 1
4 15 8 +3 5
5 40 10 +7 25
6 - - +10 -

Norma ISO 8573-1 określa również zalecane klasy czystości dla różnych zastosowań. Poglądową listę przedstawiamy w poniższej tabeli.

Zastosowanie sprężonego powietrza Olej Pył Woda
Zwykłe powietrze użytkowe - - -
Powietrze do nawiewu
Piaskowanie - 3 -
Proste roboty lakiernicze
Transport pneumatyczny 5 3 4
Ogólne powietrze warsztatowe
Piaskowanie przy podwyższonych wymaganiach
Proste malowanie natryskowe
Narzędzia pneumatyczne 1 1 4
Powietrze do sterowania
Malowanie natryskowe
Kondycjonowanie
Fluidyzacja
Technika pomiarowo-regulacyjna
Laboratoria dentystyczne
Laboratoria fotograficzne
Powietrze do sterowania 1 1 1 - 3
Instrumenty pneumatyczne
Pneumatyka
Malowanie natryskowe przy podwyższonych wymaganiach jakościowych
Obróbka powierzchniowa
Powietrze do oddychania
Technika medyczna 1 1 3 - 4
Powietrze do oddychania
Transport pneumatyczny przy podwyższonych wymaganiach jakościowych
Przemysł środków spożywczych
Browary 1 1 1 - 3
Mleczarnie
Przemysł farmaceutyczny

Uwaga: pamiętaj, że powyższa tabelka to jedynie zalecenia poglądowe. Jeżeli przymierzasz się do wykorzystania pneumatyki w jednej z powyższych branż skontaktuj się ze specjalistą.